talerz

Od bardzo dawna wieczerza wigilijna zawsze składała się z postnych dań. Jeśli przygotowano duża ilość wtedy wróżyło to dobrobyt w nadchodzącym roku wiec przygotowano ich sporo. Obecnie przygotowuje się dwanaście potraw po jednej na miesiąc. Do przygotowania potraw najczęściej używano płody pól lasów i sadów. Na stół podawano potrawy ze zbóż maku, miodu i orzechów.

Najpopularniejsza potrawa w tamtych czasach to kluski z makiem i miodem i tradycyjna kutia, która przyrządzana jest z kaszy pszennej oraz kompot z suszonych owoców. W niektórych regionach mówiono ze nigdy do końca nie powinno się zjadać potraw, wtedy nie zaznamy nigdy głodu. Pozostawione po wieczerzy resztki jedzenia zanoszono do zwierząt Wszystkim daniom wigilijnym przypisywano symboliczne znaczenie. Na przykład opłatek symbolizował zgodę i jedność,chleb zgodę, groch chronił przed chorobami, mak był symbolem płodności, jabłko chroniło przed bólem gardła. Bardzo tego przestrzegano i wierzono w te zwyczaje, które panowały.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *